Secondary Logo

Gyakori kérdések

Sok megoldás létezik már, és továbbiak is körvonalazódnak folyamatosan, azonban jelenleg a tárolási hatékonyság és beruházási költség versenyében egyértelműen a lítium akkumulátorok állnak elöl az ipari energiatárolás piacán.

Az energiát az áramhálózatról vagy egy megújuló energiaforrásból egy konverter alakítja át szükség esetén a megfelelő feszültségű egyenárammá (DC). A ma ismert akkumulátorok kizárólag egyenáramot képesek tárolni. Az áram így akkumulátorokba kerül, amelyek egy tároló berendezésben vannak elhelyezve. Amikor az energiára szükség van, akkor a konverterek ismét működésbe lépnek, és ezúttal a tárolóban található egyenáramot alakítják vissza váltóárammá, s ez a felhasználás helyére vagy a távvezetékbe kerül továbbításra.

Egy akkumulátor-kezelő szoftver egyenként figyeli az akkumulátor cellákat és kontrollálja azok feszültségét, hőmérsékletét és az áramot magát a biztonságos és megbízható energiaszállítás biztosítása érdekében. A rendszer leállítja a működést, amennyiben a működés rendellenessé válását észleli.

Az elektromos áram legvégül pedig eljut a háztartásokba, közintézményekbe, vállalatokhoz és minden egyéb érintett felhasználóhoz.

Annak ellenére, hogy a létesítmény-tulajdonosok, vállalkozások elsősorban a tartalékenergia és a rugalmasság biztosítása céljából telepítenek energiatárolót, érdemes figyelembe venni egy ilyen rendszer birtoklásának megtakarítási potenciálját is.

Akkor tudnak a felhasználók anyagi jellegű megtakarítást elérni egy ilyen szerkezet használatával, ha olcsó energiával fel tudják tölteni az energiatárolót (legyen az napenenergia, szélenergia, esetleg olcsóbban vételezett elektromos áram), s ezt az eltárolt energiát akkor tudják a későbbiekben hasznosítani, amikor az olcsóbb energiaforrás éppen nem áll rendelkezésre (például napfénymentes, szélcsendes idő, esetleg akkor, amikor az olcsóbban vételezett elektromos áram nem áll rendelkezésre).

Így csúcsidőszakban a felhasználóknak lehetősége nyílik arra is, hogy kedvezőbb költségen a saját telepített rendszerükből vételezzenek áramot.

Számba véve a gazdasági, társadalmi és világpolitikai eseményeket, illetve körülményeket, azon felhasználóknak érdemes energiatárolóba befektetni, akiknek rendelkezésére áll kedvezőbb árú energiaforrás  – akár napelemek, szélturbinák, akár vezérelt áram formájában  -, vagy tervben van, hogy ilyet telepítenek, igényelnek.

Fontos azonban megkülönböztetni az anyagi jellegű megtérülést és az egyéb értelemben vett, nem anyagi jellegű megtérülést. Számos olyan hely van ugyanis, ahol komoly gondot tud okozni a gyakori, akár hosszabb időtartamú áramszünetek sokasága, vagy a nem stabilan érkező, ingadozó villamosenergia ellátás. Esetükben is ésszerű döntés lehet egy energiatároló rendszer telepítése.

Nagy valószínűséggel megtérül, s reálisan feltételezhető az is, hogy ez belátható időn belül megtörténik. Azonban ahhoz, hogy erre a kérdésre sokkal egzaktabb választ adhassunk, számos paramétert szükséges megvizsgálni az egyes létesítményekben, hogy a megfelelő, partnerre optimalizált kalkulációkat is el lehessen végezni.

Egy egyéni energiaprofil felvétele szükséges, amely támaszul szolgál majd az optimális rendszer kiválasztásában.  Egy gondosan kiválasztott, a partner működésére optimalizált rendszer esetében – mely rendszernek a használatában a tulajdonos kellően tudatos és elkötelezett kell legyen -, nem jelent teljesen alaptalan és irreális elvárást az akár 3 éves megtérülési idő sem, noha nem ez a széles körben leginkább elvárható cél.

Ugyanakkor 5 év alatt tartani a megtérülési időt a legtöbb esetben jól megoldható feladatot jelenthet.

A Peregium Green mind termékei-, mind szolgáltatásai-, mind a környezettudatos szemléletmódja által igyekszik hozzájárulni a fenntarthatóság megőrzéséhez.

A környezetbarát tervezés magában foglalja a környezetvédelmi szempontok integrálásást a termékfejlesztésbe. Ennek célja, hogy a lehető legkisebb környezeti hatást kifejtő terméket hozzunk létre. Az ellátási lánc minden egyes területén is van lehetőség zöld fejlesztésekre – a gyártástól és a beszerzéstől az elosztásig, a raktározásig és a szállításig. A Peregium Green pedig igyekszik a stratégiáját ezen szemléletmód előtérbe helyezésével alakítani.

A Peregium Green termékeit tekintve, a vállalat hosszú élettartamú, biztonságos ipari energiatároló rendszerei alkalmasak arra, hogy az elsődleges és legkézenfekvőbb megújuló erőforrások által generált energiát – úgy mint nap-, és szélenergia  – eltárolják. Ennek megfelelően a tulajdonos maga képes az elraktározott energiát elhasználni, azaz nem-, vagy nem olyan mennyiségben válik szükségessé közvetlenül, akár egy széntüzelésű erőművel előállított energia beszerzése. És természetesen az ellátási lánc egyéb területein is nagy erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a fenntarthatósághoz mindinkább hozzájáruljunk.

A fosszilis tüzelőanyagokkal szemben növekvő aggályok és a tisztább, hatékonyabb, ellenállóbb energiahálózat kialakítása iránti igény okán az elmúlt évtizedben rendkívüli módon megnőtt a kereslet az energiatároló berendezések iránt. Az energiatároló berendezés egy olyan rendszer vagy rendszerek összessége, amely(ek) energia tárolására képesek annak későbbi felhasználása céljából. Leggyakrabban lítium-ion akkumulátorokat használnak fel ezek megépítéséhez, mert ezek képesek a leghatékonyabban energiát tárolni.

A megújuló energiaforrások, úgy mint nap-, vagy szélenergia szakaszosan elérhetőek, így az energiatárolók létezése kulcsfontosságúvá válik az energiaellátási láncban. A tárolók csúcsidőszakban segítenek a hálózati energiaellátás támogatásában is a csúcsidőszakokban, vagy éppenséggel egy esetleges természeti katasztrófa vagy egyéb vészhelyzet esetén tartalékenergiát tudnak biztosítani.

Ugyanakkor a letelepített energiatárolók növekvő száma miatt érdemes figyelmet fordítani és megérteni a potenciálisan velejáró kockázatokat is a veszélyek csökkentése érdekében. Habár az akkumulátorok tartalmaznak olyan természetes elemeket, amelyek gyúlékonyak lehetnek, a Peregium Green energiatárolói mind a telepítés helyszínén, mind távoli eléréssel rendelkeznek olyan megfigyelő rendszerekkel, illetve beépített tűzoltó megoldásokkal, amelyek a kockázat csökkentését támogatják. Ez a megfigyelő rendszer a hét minden napján, napi 24 órában működik és képes kontrollálni a teljes berendezés működését távoli kapcsolaton keresztül.

Természetesen a Peregium Green energiatárolói minden magyarországi szabályozásnak megfelelnek, mind működési-, mind tűzoltósági-, mind pedig hulladékkezelési szempontból.

Lítium-ion akkumulátorokkal a lakosság a mindennapi élete során lépten-nyomon találkozik. Ezen berendezések megfelelő és hatékony energiaellátást képesek biztosítani, és annak a valószínűsége, hogy lángra kapjanak vagy túlmelegedjenek leginkább akkor növekszik, amikor ezen berendezések megsérülnek vagy nem rendeltetés-szerűen használják-, töltik-, vagy tárolják őket. Számos kutatás és kísérlet bizonyítja azonban, hogy rendeltetésszerű használat mellett a kigyulladás veszélye minimalizálható.

Laikusként ezt eldönteni nem egyszerű feladat, azonban a Peregium Green Zrt-nél szakemberek állnak rendelkezésre ennek a megválaszolásában.

Figyelembe kell venni a vállalkozás összenergia-igényét, az energia felhasználásának ciklikusságát és trendjét, valamint a megtermelt energia mennyiségét és ciklikusságát is. Ezen kívül szóba kerülhet akár olyan fogyasztó is, mely nem rendszeresen, csupán időnként jelentkezik.

Összeállítottunk egy űrlapot, mely segítségével az alapvető befolyásoló tényezők meghatározhatóak. Az űrlap kitöltésével és beküldésével munkatársaink az esetlegesen szükséges további konzultációt követően megfelelő ajánlással tudnak előállni a komoly érdeklődők számára.

Van rá lehetőség, noha nem minden esetben egyszerű ez a feladat. Jelen szabályozások mentén Magyarországon ez egy tőzsdén működő rendszerben megvalósítható tevékenység.

Egyszerűbben megvalósítható az energiaközösségekben való részvétel, illetve ilyen közösségek megalapítása. Energiaközösségeken belül az energia felhasználása és annak elosztása rengeteg előnyt hordozhat magában.

Amennyiben Te is energiaközösség alapításán gondolkodsz, de nem vagy biztos benne, hogyan is indulj neki, Magyarországon ebben is tudunk segíteni. Keress bennünket bizalommal!